Cumparaturile online au devenit ceva normal pentru milioane de oameni din intreaga lume. Confortul de a obtine produsele dorite cu doar cateva clicuri pe computer sau cateva swipes de pe telefon le transforma in modalitatea preferata de cumparaturi. Beneficiile insa nu sunt lipsite de un risc major, si anume acela de a fi inselat. Asadar, am decis sa scriem cateva randuri despre cum sa evitam sa cadem victime atunci cand facem cumparaturi online si, mai important, despre cum sa evitam website-urile cu produse de proasta calitate sau false.

Daca vrei sa afli mai multe despre proiectele noastre de eCommerce, contacteaza-ne.

Din fericire, sectorul retail adopta in ritm rapid multe din beneficiile revolutiei tehnologice. Marii retaileri investesc masiv in securitate. Cei care si-au dezvoltat magazinele online pe platforme precum Magento sau Shopware beneficiaza de patch-uri de securitate lansate frecvent. In plus, aceste platforme accepta diverse modalitati de crestere a securitatii, cum ar fi configurarea autentificarii cu doi factori, schimbarea frecventa a cheii de criptare sau instalarea de extensii de securitate pentru a tine la distanta raufacatorii. Ce se intampla insa atunci cand comerciantii sunt cei ce vor sa te fraudeze? Cum poti sta departe de ei?

Cumparati numai pe website-uri de incredere

Stim ca este destul de greu sa rezistati acelei oferte tentante, dar daca doriti sa aveti o experienta pozitiva de cumparaturi, sfatul nostru este sa petreceti cateva momente cautand recenzii despre comerciantul caruia urmeaza sa-i inmanati banii. Recenziile pozitive sunt primul semn ca magazinul este de incredere. In acelasi timp, o adresa de e-mail profesionala, un numar de telefon si o adresa fizica valida vor spori sentimentul de siguranta. Un semn de buna practica este, de asemenea, o politica de retur clara si corecta.

Evita ofertele care par prea bune pentru a fi adevarate

Website-urile de cumparaturi online ofera de obicei reduceri care nu sunt disponibile in showroom-urile fizice, din cauza costurilor generale mai mici si a necesitatii de a atrage si pastra clientii. Eticheta cu reduceri de preturi este un instrument de marketing uimitor si, cu exceptia cazului in care magazinul are un motiv serios pentru a vinde produsele in pierdere, cu siguranta nu va face acest lucru, deoarece scopul sau este, desigur, sa faca profit. 

Ce trebuie sa retineti este ca exista un pret corect pentru fiecare produs si orice reducere masiva ar trebui sa va faca sa va puneti serios cateva intrebari. Deci, incercati si comparati preturile de la diferiti vanzatori. Nu numai ca va va oferi o idee despre intervalul de pret, dar cine stie, poate veti ajunge la o oferta mai buna.

Utilizati metode de plata sigure

Inainte de a efectua o plata, sfatul nostru este sa aruncati o privire la adresa URL pentru a va asigura ca website-ul are o conexiune sigura (de exemplu, „https” si o pictograma de lacat in bara de adresa). HTTPS foloseste TLS (SSL) pentru a cripta raspunsurile HTTP normale, facandu-l mai sigur. Deci, dupa cum puteti vedea, S-ul face diferenta. Folositi metode de plata sigure, cum ar fi un card de credit sau PayPal, si evitati sa efectuati plati prin transfer bancar sau ordine de plata.

Verificati extrasele de cont

Vremurile in care trebuia sa asteptati ca extrasul de cont sa fie livrat in cutia postala au apus de mult. In prezent, daca vreti sa fiti la curent cu tot ce se intampla in conturile bancare, trebuie pur si simplu sa instalati aplicatiile bancii. In acest fel, aveti acces la multe instrumente, inclusiv extrasele lunare sau zilnice. Verificarea regulata a extrasului de cont bancar va poate ajuta sa identificati fraudele sau erorile bancare, asa ca obisnuiti-va sa va revizuiti conturile o data sau de doua ori pe saptamana. Acest lucru nu numai ca va va proteja de orice activitate suspecta, dar va poate ajuta si sa planificati mai bine cheltuielile. Pentru un plus de siguranta puteti sa bifati si optiunea de a primi alerte de notificari mobile ori de cate ori efectuati tranzactii.

Din pacate, desi internetul a adus oportunitati mari pentru comert, a oferit si multe posibilitati pentru raufacatorii care doresc sa vanda produse contrafacute.

Chiar daca institutiile abilitate sunt destul de active in abordarea acestei probleme, inca sunt multi care scapa printre degetele legii. In ultimele luni, 12 526 de website-uri au fost desfiintate, 15 magazine online care vand produse contrafacute pe retelele de socializare au fost inchise si au fost confiscate 127 365 de produse contrafacute in valoare de 3,8 milioane EUR. Articolele confiscate au inclus genti de mana, portofele, imbracaminte, incaltaminte, ceasuri,  bijuterii si electronice precum casti si ceasuri inteligente.

Mai grav este ca unele dintre ele, cum ar fi produsele electrice, piesele auto, lentilele de contact si produsele cosmetice, pot reprezenta un risc pentru siguranta. Acesta este motivul principal pentru care trebuie luate masuri de precautie pentru a va asigura ca produsul pe care il cumparati este autentic.

Verificarea comerciantilor cu ajutorul recenziilor este relevant si in acest caz, dar exista cateva lucruri de care cumparatorii trebuie sa fie constienti, mai ales atunci cand cumpara articole de mare valoare.

Verificati certificatele de autenticitate

Chiar daca la prima vedere un produs fals poate parea identic cu cel original, la o privire mai atenta, s-ar putea sa observi unele diferente. Logo-ul poate fi reprodus prost, iar marcile comerciale sunt de obicei scrise gresit in mod deliberat. Website-urile de prezentare a produselor originale au toate informatiile necesare pentru a detecta produsele contrafacute, asa ca merita sa le verificati. Amintiti-va, daca aveti indoieli si pretul pare prea bun pentru a fi adevarat, atunci probabil ca este un produs contrafacut.

Verificati daca produsul are recenzii

Faptul ca le prezinta clientilor o imagine transparenta a afacerii si a produselor sale este primul semn ca un vanzator este de incredere. Afisarea recenziilor intr-un magazin online ajuta potentialii clienti sa se informeze despre calitatea produselor si implicit are un impact pozitiv asupra vanzarilor. Daca nu gasiti astfel de recenzii pe paginile produselor sau aveti sentimentul ca recenziile sunt false, atunci ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a cumpara.

Verificati ambalajul produsului

Ambalajul produselor false este adesea lipsit de holograme, numere de control sau alte masuri de securitate. Daca ati primit produsul si nu sunteti multumiti de el, aveti dreptul sa il returnati si sa primiti banii inapoi. Mai mult, trebuie sa stiti ca toate magazinele online inregistrate in UE respecta autoritatile nationale pentru protectia consumatorilor, iar in cazul in care doriti sa ridicati o problema, sunteti protejati de legile care guverneaza aceste institutii.

Daca vrei sa afli mai multe despre serviciile oferite de Clever++, mergi catre website-ul nostru.