„Piata este saturata”, ar putea spune unii, dar exista o multime de studii care demonstreaza cat de mult se insala si arata ca, din numeroasele provocari pe care le-a creat pandemia, au aparut multe oportunitati pentru retailerii care doresc sa vanda direct clientilor, prin intermediul magazinelor online. Singura cerinta – sa-si faca treaba corect. De aceea am decis sa scriem acest articol despre pasii esentiali de urmat in cazul in care doriti sa lansati un magazin online.

Studiile din SUA au aratat ca pana la 46% dintre consumatori au incercat un brand nou sau au plasat comenzi pe websiteuri noi in perioada urmatoare pandemiei. Nu numai asta, dar au demonstrat ca eCommerce devine rapid modul preferat de a cumpara pentru multi care ezitau sa faca acest lucru inainte.

Ne place sa vorbim despre eCommerce asa ca daca vrei sa afli informatii despre produsele si serviciile noastre, te putem ajuta.

Potrivit unui studiu Accenture, volumul achizitiilor facute de utilizatorii de comert electronic neexperimentati este de asteptat sa creasca cu 160% in anii urmatori. Aceste cifre arata cat de mult apreciaza oamenii confortul oferit de cumparaturile online, iar daca aceasta comoditate este completata si de o experienta de cumparaturi personalizata si plati online sigure, drumul spre succes este pe jumatate pavat.

Presupunand ca te-ai ocupat deja de etapele preliminare si ai dezvoltat un plan de afaceri, ai ales modelul de afaceri potrivit – poate fi B2C, B2B – ai ales produsele pe care vrei sa le vinzi si, cel mai important, ai convenit asupra unui buget, atunci este timpul pentru a continua cu cel mai important pas din punctul nostru de vedere – alegerea unei platforme de comert electronic.

Alege platforma potrivita pentru afacerea ta

Mult mai mult decat un simplu website, o platforma de comert electronic actioneaza ca centru de control pentru intreaga afacere, administrand totul, de la inventar la marketing, oferindu-ti toate instrumentele de care aveti nevoie pentru a vinde online si pentru a oferi asistenta clientilor.

Mai mult de atat, folosind platforma potrivita, poti construi o experienta personalizata de cumparaturi pentru clientii tai. Ceea ce este bine de stiut este ca alegerea platformei de eCommerce nu este o decizie pe care ar trebui sa o iei in graba. Ia in considerare nevoile actuale si viitoare, dar pune si bugetul in balanta. O decizie buna in acest moment te va ajuta la evitarea multor probleme in viitor. De aceea, pentru noi, trio-ul magic pentru alegerea platformei potrivite este: Buget, Functionalitate si Suport.

Bugetul este cu adevarat important, deoarece piata este diversificata si preturile variate, dar cele mai bune optiuni, totusi, vin cu un pret destul de mare.

Functionalitatea este, de asemenea, importanta si ar trebui sa tii cont de toate caracteristicile native, precum si de capacitatea platformei de a se adapta la cresterea afacerii, de modul de prezentare pe toate dispozitivele si nu in ultimul rand – de capacitatea de a procesa comenzile si platile intr-un mod sigur.

Suportul este al treilea pilon, deoarece nu este exclus sa gasim platforme eficiente, dar cu un suport tehnic slab. Chiar si cele mai experimentate echipe de programatori sunt reticente sa preia si sa continue sa lucreze pe platforme care nu au suport tehnic sau nu au o comunitate puternica in spate.

Platformele de comert electronic vin in doua forme notabile: ca PaaS si ca modele open-source. Desigur, avem si platforme dezvoltate custom, dar din cauza unui defect major – lipsa suportului de incredere si dificultatile de a fi imbunatatite cu diferite integrari necesare comertului electronic modern, nu le vom considera alegeri potrivite.

Datorita faptului ca pot fi lansate rapid, PaaS ar putea parea optiuni atragatoare, dar oricat de convenabile sunt pentru realizarea cu usurinta a unor functionalitati tipice ale magazinului online, ele sunt destul de rigide cand vine vorba de integrarea oricaror altor functionalitati atipice. De asemenea, aceste platforme percep taxe lunare si comisioane de tranzactie si, in timp, costul de operare poate deveni destul de semnificativ.

Nu degeaba am adus in discutie bugetul. Asa cum am mentionat, piata platformelor PaaS este destul de variata, dar daca doresti cele mai bune produse, atunci fii pregatit sa platesti preturi destul de mari. Adobe Commerce si Shopware Enterprise Edition sunt adevarate puteri, dar in functie de Gross Merchandise Value (GMV) si Average Order Value (AOV), taxele anuale se pot intinde de la cateva zece mii la cateva sute de mii de dolari.

Diferenta in ceea ce vei obtine este totusi semnificativa. Intr-un simplu joc de imaginatie, incearca sa compari un magazin de cartier cu un gigant sofisticat de retail, cu depozite automate si roboti care sorteaza marfa, si iti vei face rapid o idee destul de decenta despre diferente.

Platformele de comert electronic open-source sunt disponibile gratuit, dar va trebui sa platesti o agentie sau o echipa de programatori pentru a-ti dezvolta si intretine magazinul online. Daca dezvoltarea unor anumite functionalitati custom este importanta pentru afacerea ta, atunci open-source poate fi o optiune destul de atractiva. Prin urmare, daca intentionezi sa investesti in dezvoltarea unei platforme personalizate, unica pentru afacere, dar bazata pe un motor care beneficiaza de un suport tehnic bun, atunci Magento sau Shopware sunt optiunile perfecte.

Produsele disponibile

Odata cu aceasta explozie din ultimii ani a cumparaturilor online, piata software eCommerce a crescut, de asemenea, exponential. Majoritatea sunt SaaS, dar Adobe Commerce, Magento si Shopware au reusit sa-si consolideze pozitia ca unele dintre cele mai complexe produse disponibile pe piata. Shopify este inca optiunea de baza pentru startup-uri si magazine online mici care nu necesita integrari complexe. Tocmai de aceea acestea sunt si produsele cu care lucram la Clever++, pentru ca sunt potrivite pentru afaceri de orice dimensiune.

Magento open-source și Adobe Commerce sunt două dintre cele mai bune opțiuni pentru comerțul electronic modern. Extrem de adaptabile pentru a se potrivi oricărui fel de nevoi pe care le-ar putea avea comercianții și beneficiind de mii de integrari disponibile, se preteaza pentru afaceri puternice de diferite marimi.

Gestionarea stocurilor este dusa la un alt nivel si indiferent daca controleaza un singur magazin sau mai multe depozite, comerciantii pot gestiona cu usurinta expedierile pentru a finaliza comenzile, sau pot urmari cantitatile din inventar cu precizie.

In timp ce Magento este o platforma open-source, Adobe Commerce vine ca platforma SaaS si, fiind integrat perfect cu AI si sistemul de invatare automata de la Adobe numit Adobe Sensei, este o adevarata super-putere. Include, de asemenea, o functie complexa de cautare bazata pe inteligenta artificiala, care ii ajuta pe cumparatori sa obtina rezultate relevante, in timp real.

Shopware 6 este o alegere buna pentru intreprinderile mici si mijlocii. Complet open-source si echipat cu cele mai noi tehnologii, Shopware 6 este renumit pentru usurinta cu care poate fi folosit si optiunile de configurare cuprinzatoare. Dispunand de unul dintre cele mai bune sisteme de management al continutului, Shopware arata ca acorda o importanta sporita functiilor de design al paginilor. Cu editorul intuitiv Drag & Drop, utilizatorii pot crea cu usurinta pagini de categorii sau produse, fara cunostinte tehnice.

Startup-urile aflate la inceputul calatoriei lor in comertul electronic pot alege o optiune simpla PaaS, cum ar fi Shopify, pentru a-si oferi produsele online direct consumatorilor. Shopify nu poate concura cu celelalte platforme mai complexe din gama noastra de produse in ceea ce priveste performanta, dar poate fi o alegere excelenta pentru magazinele cu un numar limitat de produse.

Ne place sa vorbim despre eCommerce asa ca daca vrei sa afli informatii despre produsele si serviciile noastre, te putem ajuta.

Dezvoltarea magazinului online

Odata ce ti-ai ales platforma de comert electronic, este timpul sa incepi procesul de dezvoltare. Presupunand ca te indepartezi de optiunea SaaS si vrei sa beneficiezi de un website unic, este esential sa lucrezi cu echipe de programatori cu experienta consistenta in implementarea diferitelor solutii bazate pe platforma aleasa.

Pe tot parcursul proiectului, comunicarea este esentiala, astfel incat asigura-te ca exista instrumentele adecvate pentru a o facilita si ca agentia de programare raspunde solicitarilor tale in timp util. De asemenea, este esential sa lucrezi cu companii de dezvoltare de software care ofera servicii end-to-end sau care au un ecosistem solid de parteneri de incredere. Astfel, daca este necesar, vei avea toate partile proiectului intr-un singur loc, acest lucru facand implementarea mult mai facila.

In aceasta etapa, proiectul tau va include dezvoltare backend, ce implica diferite aspecte de arhitectura si este responsabila pentru buna functionare a platformei, si dezvoltarea frontend, care se ocupa de modul in care sunt construite elementele vizuale ale unui magazin online. 

Pentru a construi un website de comert online ce iese in evidenta printr-o utilizare facila si o experienta superioara a cumparaturilor, aceste doua parti ale unui magazin online trebuie sa functioneze impreuna perfect.

Etapa de design

Avand partea de backend si arhitectura finalizata, integrarile necesare instalate, este timpul sa te ocupi de modul in care arata website-ul. Transformarea vizitatorilor in clienti fideli este un obiectiv pe care ar trebui sa-l ai in atentie si de aceea magazinul trebuie sa aiba un aspect curat, imagini frumoase si descrieri sugestive ale produselor. Tranzitia intre pagini trebuie sa fie naturala, butoanele de contact trebuie sa fie prezente, si mult mai important, paginile trebuie sa arate bine pe orice dispozitiv.

Magento si Shopware ofera cateva optiuni pentru comercianti: fie alegerea unei teme gata facute, pe care o pot personaliza in functie de cerintele afacerii, fie pot opta pentru dezvoltarea custom a unei teme noi, unice.

Bugetul este din nou principalul diferentiator, deoarece daca prima varianta este mai potrivita pentru companiile cu bugete mai mici, a doua presupune o munca ampla de programare si vine cu costuri crescute.

Daca proiectul are un buget redus, dar ai ales deja Magento sau Shopware ca platforma eCommerce, iti recomandam sa alegi tema nativa sau o alta tema gata facuta dar foarte optimizata si sa le aliniezi la brand. Pe masura ce magazinul creste, poti oricand sa faci upgrade la o tema dezvoltata personalizat, unica afacerii tale. In acest fel, poti reduce costurile si poti fi sigur ca vei lucra cu unele dintre cele mai solide platforme de comert online de pe piata.

Daca totusi, proiectul tau beneficiaza de un buget sanatos, alegerea unei teme personalizate este una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua pe termen lung. Apeleaza la serviciile unui designer specializat si un expert UX. Astfel, poti fi sigur ca viitorii vizitatori vor beneficia de o experienta de cumparaturi superioara care ii va transforma cu siguranta in clienti fideli.

La Clever++ colaboram cu specialisti in design si UX pentru a-ti crea un magazin online ce iese in evidenta.

Adauga produse in magazinul tau online

Acesta este un pas destul de interesant in dezvoltarea magazinului online, deoarece lucrurile incep in sfarsit sa prinda contur. Pentru ca magazinul sa fie usor de parcurs si produsele usor de gasit, configureaza paginile cu categoriile de produse, scrie descrieri de produse sugestive si incarca imagini ale produselor, sarcini ce pot fi facute cu usurinta in sectiunea de administrare a platformei de comert electronic.

O descriere sugestiva a produsului enumera caracteristicile, evidentiaza beneficiile si ajuta cumparatorul sa vizualizeze cum va fi utilizat produsul. Fotografiile au o importanta majora, asa ca incercati sa angajati un profesionist pentru aceasta etapa. Articolele cu valoare mai mare pot beneficia si de fotografii 360. Nu numai ca iti pot creste considerabil rata de conversie, dar s-a dovedit ca reduc si ratele de retur, deoarece cumparatorii obtin o imagine completa a produselor pe care le achizitioneaza.

Pentru a-ti face produsele mai vizibile, stabileste categorii de produse si adauga filtre suplimentare pentru a ajuta clientii sa isi restranga optiunile. Cel mai frecvent, aceste categorii se bazeaza pe cuvinte de cautare obisnuite, dar poti adauga si categorii bonus precum „Noutati” sau „Sales” pentru a facilita descoperirea si a creste vanzarile.

Politica de livrare

Experientele negative datorate livrarii vor duce cu siguranta la scaderea vanzarilor datorita reticentei clientilor in a recomanda comerciantul. De aceea, este esential sa se stabileasca o politica eficienta de expediere si sa se aleaga transportatorii potriviti. Oferirea unui prag de livrare gratuita este intotdeauna benefica, deoarece acest lucru va atrage mai multi cumparatori si va incuraja o valoare mai mare a comenzii. Pentru achizitii mici, ia in considerare o taxa fixa pentru diferite tipuri de livrari. Daca intentionezi sa vinzi la nivel international, atunci cauta optiunile potrivite pentru a acoperi aceste zone. Nu in ultimul rand, tot procesul de livrare trebuie automatizat, alegand solutiile de expediere care pot fi integrate cu usurinta in platforma de comert electronic.

Conectarea cu sisteme de plata

Cum cardurile au devenit metoda de plata preferata pentru cumparatorii online, facilitarea utilizarii lor in siguranta este una dintre cheile succesului afacerii tale. Simplu spus, un sistem de plata este tehnologia care citeste si transmite informatiile de plata de la client catre contul bancar al comerciantului. Dar pentru ca este ultimul pas pe care cumparatorii il parcurg inainte de a efectua plata, acest pas este esential pentru o experienta superioara.

In acest scop, selecteaza sisteme care evita procesele complicate de plata si se integreaza perfect cu software-ul tau. Costul este desigur important, dar incearca sa pui in balanta si nivelul de securitate pe care il ofera. Prevenirea fraudei este un subiect fierbinte pentru magazinele de comert electronic, iar sistemul de plati ar trebui sa ofere functii de securitate automate. Nu in ultimul rand, ai in vedere faptul ca aceste gateways de plata stocheaza temporar informatiile despre cardurile de credit ale clientilor, prin urmare varianta aleasa ar trebui sa fie acreditata pentru a face acest lucru.

Lansarea magazinului

In sfarsit, magazinul tau online este gata. Foloseste aceasta sansa pentru a anunta asta pe toate canalele relevante de Social Media. Poti distribui imagini cu produsele, poti arata cum sunt fabricate, poti posta videoclipuri din culise, sau poti oferi cumparatorilor o imagine asupra depozitelor sau a partii logistice. Cu cat esti mai deschis cu privire la afacerea ta, cu atat mai mult va creste increderea potentialilor clienti.

Pentru o expunere mai mare a produselor, poti integra magazinul online cu diferite marketplace-uri locale si internationale. Module precum Amazon Sales Channel sau eBay Integration te vor ajuta sa-ti vinzi produse pe doua dintre cele mai mari marketplace-uri din lume. Pe plan local, integrarea eMag ajuta proprietarii de magazine online sa isi publice rapid produsele pe eMAG Marketplace. Aceste extensii sunt gestionate fara probleme de platformele de comert electronic cu care lucram.

Un lucru de retinut este ca atunci cand iti lansezi magazinul online, este nevoie de ceva timp pentru a genera venituri. Tocmai de aceea, obiectivele tale pe termen scurt nu ar trebui sa cuprinda doar obtinerea de venituri, ci si cresterea vizibilitatii, a numarului de abonati si oferirea unei experiente de cumparaturi superioara.

Investeste in marketing digital

Marketingul digital este esential in lumea comertului electronic, deoarece, pentru prima data, a permis antreprenorilor mici sa concureze cu gigantii consacrati. Daca in trecut era practic imposibil pentru afacerile mici sau startup-uri sa plaseze reclame la TV sau pe alte canale de mare amploare, marketingul digital a remodelat intregul concept. Acum, aproape fiecare afacere are conturi pe platformele de social media. Aceste platforme ajuta companiile sa isi comercializeze produsele, sa stimuleze implicarea clientilor si sa isi construiasca o baza de clienti loiali.

De fapt, marketingul digital a devenit o parte atat de esentiala a unei afaceri online, incat platformele de comert electronic ofera acum integrari de marketing usor de utilizat chiar in sectiunile lor de administrare. Utilizatorii pot crea campanii de social media si pot trimite e-mailuri automate direct de pe consolele lor, intr-un mod simplu, dar eficient, putand ajunge la sute de clienti simultan.

Concluzii

Usurinta de a cauta produse si de a face achizitii in orice moment din confortul caselor este unul dintre principalele motive pentru care tot mai multi consumatori adopta aceasta metoda de cumparaturi. 

Pentru comercianti, beneficiul major este ca, printr-un magazin online, pot ajunge cu succes la un numar mai mare de potentiali clienti, aducand mai multe venituri afacerii lor in comparatie cu orice alta forma de vanzare de bunuri si servicii.

Adaugati la asta costurile scazute de pornire in contrast cu deschiderea unei afaceri fizice, eficienta, flexibilitatea, si o tehnologie in continua evolutie, si puteti intelege rapid de ce vanzarea online prezinta un potential imens.

Daca doresti sa afli mai multe despre produsele dezvoltate de Clever++, te rugam sa accesezi website-ul nostru.