Weekendul de Black Friday si Cyber ​​Monday este vazut ca cel mai mare eveniment de vanzari al anului, asteptat cu nerabdare atat de cumparatorii care vor beneficia de oferte incredibile, cat si de comerciantii care il privesc ca pe o oportunitate nu numai de a-si creste vanzarile, dar si de a elimina vechiul inventar si introduce stocuri mai noi si a atrage noi clienti intr-un moment cheie, inainte de sarbatorile de iarna.

Dincolo de beneficiile pe care le aduc, aceste evenimente aduc insa si anumite provocari pentru comerciantii online, cum ar fi schimbari de design, optimizarea website-ului, sau pregatirea sa pentru un trafic marit de vizitatori ce pune presiune pe servere. Pentru cei ce folosesc o platforma ecommerce Magento, exista insa numeroase extensii si module care ii pot ajuta sa-si aduca magazinele online in forma maxima.

Ne place sa vorbim despre eCommerce asa ca daca vrei sa afli informatii despre produsele si serviciile noastre, te putem ajuta.

Discount-uri si promotii

In perioada acestor evenimente, oamenii se asteapta de obicei la reduceri speciale, promotii si cadouri. Asigurati-va ca acestea sunt afisate clar pe pagina fiecarui produs, astfel incat clientii sa le poata detecta dintr-o privire. Dincolo de puternicul modul nativ de marketing de la Magento ce vine cu diferite functii de creare promotii si de promovare prin e-mail si newsletters, exista mai multe extensii care va pot ajuta sa adaugati reduceri temporare ce pot deveni active in anumite momente, fara a afecta structura generala a preturilor.

Special Promotions de la Amasty va ofera 20 de reguli noi de creare discounturi pentru a derula cu usurinta campanii promotionale complet personalizate. Utilizatorii pot crea promotii pentru cele mai ieftine si mai scumpe produse, pot oferi oferte cu articole gratuite, pot stabili reduceri fixe si procentuale si multe altele. Reducerile vor fi vizibile cu ajutorul bannerelor si a etichetelor captivante plasate in partea de sus a paginii sau sub descrierea produsului.

Daca se doreste adaugarea unei sectiuni de Carduri cadou, extensia Gift Card de la Aheadworks poate fi instalata. Vanzatorii pot configura usor carduri cadou pentru mai multe ocazii, printre care si Black Friday si Cyber Monday. Cardurile cadou pot fi virtuale, fizice sau o combinatie intre cele doua.

Cum putem insa sa stim ce vor clientii? Ei bine, folositi-va de date pentru a va spori vanzarile si a forma strategii specifice de retinere a clientilor pe care ii dobanditi in timpul acestor evenimente importante de cumparaturi. Analizand datele din anii trecuti, veti afla momentele cheie in care clientii au ales sa faca cumparaturile, astfel incat veti putea lansa diferite promotii pe diferite canale tocmai in aceste momente cheie.

Business Intelligence este unul dintre cele mai complexe module pentru a analiza datele. Modulul este intuitiv avand posibilitatea de a transforma datele in expuneri vizuale cu functiile Dynamic Scatter si Bubble Charts. Utilizatorii pot accesa rapoarte, si pot programa analize, facandu-l unealta potrivita pentru a converti si pastra clientii valorosi.

Integrari cu Social Media

Nu mai este un secret faptul ca o proportie din ce in ce mai mare de cumparatori urmaresc brand-uri pe social media si achizitioneaza produse din aceste canale. Asa ca, daca inca nu aveti un magazin pe retelele sociale importante – Facebook, Instagram – acum este momentul sa va transformati aceste platforme in extensii ale magazinului vostru.

Extensia Magento Social ofera un puternic set de instrumente pentru a implica si a atrage clienti prin canalele sociale. Fiind intuitiva si usor de utilizat, cu ajutorul acestei extensii vanzatorii pot crea automat magazine pe retelele sociale cu numai cateva click-uri, si sincroniza automat catalogul de produse din magazinul online cu cel din magazinele din retelele sociale. In acelasi timp, Magento Social poate fi integrat usor cu Magento Business Intelligence pentru a obtine o perspectiva asupra intregului proces de vanzari pe canalele de Social Media.

Modificari de design

O parte importanta a pregatirii magazinului online pentru aceste evenimente de cumparaturi o reprezinta modificarile de design. Exista cateva template-uri simplu de instalat, concepute cu elemente de design specifice acestor evenimente de cumparaturi. Ele pun in evidenta discounturile si promotiile si motiveaza clientii sa cumpere. Cum majoritatea oamenilor isi fac cumparaturile online direct de pe telefoane si de pe alte dispozitive mobile, asigurati-va ca template-urile folosite sunt in intregime compatibile cu dispozitivele mobile, pentru a nu pierde acest segment de piata in continua crestere. 

Daca ne referim strict la beneficiile aduse la partea de design, noi insa recomandam instalarea modulului Page Builder, ce va va aduce avantaje sporite pe termen lung, precum abilitatea de a dezvolta si furniza rapid continut nou si captivant. Modulul aduce functionalitatea drag-and-drop pentru crearea de continut fara cunostinte tehnice avansate, previzualizari live ale modului in care va arata continutul si diferiti editori de formulare pentru personalizarea continutului.

Echipa Clever++ lucreaza in prezent la un modul care va permite atat schimbari facile de design in functie de evenimentul de cumparaturi, cat si optimizarea performantei website-ului, prin generarea unei pagini statice Black Friday, cu un volum redus de date HTML, ce nu va pune presiune mare pe servere atunci cand este accesata de un numar mare de utilizatori.

Check-out

Chiar daca exista voci ce promoveaza ideea de check-out intr-un singur pas, check-out-ul nativ din Magento este special conceput in doi pasi, cu informatii despre livrare pe prima pagina si informatii despre plata in cea de-a doua. Magento sustine aceasta schema ca fiind una dintre cele mai bune din punct de vedere al usurintei de utilizare. Este esential sa va asigurati ca oferiti o experienta de plata eficienta, atractiva, cu diferitele oportunitati de a incuraja up-selling si cross-selling. 

In acelasi timp, incurajeaza-ti clientii sa creeze cont in platfoma pentru o experienta de cumparaturi usoara si configureaza Wishlist pentru a permite clienților înregistrați să își creeze propriile colecții de produse pe care doresc să le cumpere.

Pentru ca de multe ori exista cumparaturi abandonate, exista extensii care va pot ajuta sa va recuperati vanzarile pierdute. Extensia Abandoned Cart Email va ajuta sa va recuperati cosurile abandonate, trimitand notificari captivante. Utilizatorii pot seta durata dupa care se presupune ca un cos de cumparaturi este abandonat si apoi trimite alerte. Deasemeni, se pot include reduceri in notificari pentru a incuraja clientii sa finalizeze achizitia.

Evita stresul de pe servere

Pentru ca in timpul acestor evenimente de cumparaturi numarul de vizitatori ce acceseaza website-ul simultan este foarte mare, serverele trebuie sa proceseze o cantitate extinsa de date. Acest lucru poate duce la incetiniri sau chiar la caderea website-ului. De accea, alegerea unui web-hosting puternic, dedicat, este de o importanta maxima. Insa chiar si cele mai puternice servere ar putea intampina probleme in fata milioanelor de vizionari si accesari ale paginilor in timpul acestor evenimente.

Astfel incat, dincolo de imbunatatirile aduse serverelor, exista diferite optimizari ce pot fi facute platformei de eCommerce pentru a gestiona mai usor traficul crescut.

Cu scopul de a reduce procesarea din baza de date PHP si MySQL, echipa Clever++ a creat un modul Magento personalizat, care, in functie de anumite setari facute din tabloul de admin, incarca produse dintr-o categorie specifica (de exemplu, Black Friday) si genereaza o pagina HTML statica cu toate aceste date. Aceasta pagina statica este foarte optimizata si comprimata dar, si mai important, nu necesita nicio prelucrare PHP sau MySQL. Navigarea si cautarea au loc numai pe front-end si prezinta produse in functie de ceea ce cauta clientii sau de ce acceseaza. Continutul acestei pagini statice se re-genereaza in background printr-un cronjob, astfel produsele care nu sunt pe stoc se vor afisa sub o alta forma. Singurele interactiuni cu baza de date si platforma Magento sunt doar la adaugarea in cos si la clic pe minicart, care afiseaza prin AJAX produsele deja adaugate.

Intr-adevar, aceste imbunatatiri sunt proiecte complexe, ce necesita dezvoltarea unor module personalizate pentru magazinele online. Daca magazinul vostru este mai mic si nu necesita aceste optimizari complexe, recomandam eficientizarea modulului nativ Full Page Cache de la Magento prin folosirea serviciului de Varnish cache pentru frontend, si Redis cache pentru sesiune si partea de admin. Rabbit MQ ar ajuta foarte mult pentru administrarea corecta a cozilor de mesaje (message queues) in Magento.

Totodata, pentru a imbunatati performanta website-ului, recomandam extensia Improved Layered Navigation, care pe langa diferite functii precum filtre de produse personalizabile, sau filtre extinse in functie de brand, foloseste AJAX pentru a accelera filtrarea produselor fara a reincarca paginile.

Si pentru ca o performanta slaba a website-ului si o viteza de incarcare a paginilor pot duce la pierderea unor potentiali clienti inainte ca acestia sa viziteze magazinul, extensia Google Page Speed Optimizer de la Amasty aduce beneficii foarte mari prin faptul ca optimizeaza structura codului prin minimizarea HTML, CSS si JS, sau prin reducerea dimensiunilor imaginilor fara pierderi de calitate. In plus, functia JavaScript Bundling va diminua semnificativ dimensiunea paginilor. Folosirea acestei extensii necesita o interventie relativ majora in partea de server, astfel incat se recomanda folosirea aceste extensii doar daca beneficiati de servicii de hosting dedicat si exista posibilitatea de a implementa pe server setarile si librariile cerute de extensie.

Pentru a afla mai multe despre produsele si serviciile Clever++, te rugam viziteaza websiteul.