An de an, vanzarile de Black Friday le depasesc pe cele precedente. Statisticile arata o tendinta ascendenta a vanzarilor online in timpul acestui eveniment, determinata in principal de cresterea increderii cumparatorilor in veridicitatea promotiilor si ofertelor. Nici anul acesta nu a fost diferit. In Romania, evenimentul a avut loc pe 11 noiembrie si a durat trei zile, aducand un weekend lung plin de cumparaturi frenetice.

Daca vrei sa afli mai multe despre proiectele nostre de eCommerce, te rugam sa ne contactezi

Statisticile initiale arata o crestere de cel putin 15% a vanzarilor fata de anul trecut, dar lasand-le deoparte, exista cateva descoperiri interesante care ar trebui sa ne invete, atat pe noi programatorii, cat si retailerii, lectii valoroase. Avand in vedere acest lucru, am decis sa scriem cateva randuri despre principalele constatari pe care le-am invatat si despre modul in care le-am aplicat pentru a ne ajuta clientii sa obtina vanzari record in timpul evenimentului de Black Friday din acest an.

Oferirea unei experiente de cumparaturi fluide si personalizate este cheia succesului

Este bine cunoscut faptul ca unii comercianti folosesc Black Friday pentru a-si vinde stocurile vechi. Aceasta nu este o problema daca activitatea anterioara a clientilor arata o afinitate fata de aceste articolele, dar daca nu sunt utilizate date, iar vanzarea este orientata spre a scapa de produse pe care nimeni nu le doreste, exista sanse mari sa pierdeti clientii castigati cu greu. Acesta este motivul principal pentru care personalizarea experientei de cumparaturi este o necesitate pentru fiecare magazin online. Folosirea unui istoric de achizitii, clicuri sau vizite pentru a oferi clientilor o experienta de cumparaturi adaptata nevoilor lor specifice, cu siguranta va va transforma vizitatorii in clienti.

Exista diverse solutii disponibile, de la module si extensii, pana la platforme complexe bazate pe inteligenta artificiala. Puteti afla mai multe despre ele in articolul nostru de blog…

Atunci cand aveti de a face cu clientii noi, cea mai buna alegere este sa afisati produsele cele mai vandute sau cele mai in voga. Acest lucru ii va inspira si ii va face sa se simta increzatori in achizitiile lor.

Peste 50% din clienti isi incep cumparaturile mai devreme

Deoarece consumatorii prefera sa cumpere intr-un mod mai relaxat, a cauta oferte si discounturi mai devreme, incepand din Septembrie sau Octombrie, a devenit o normalitate.

Afluxul mare de cumparatori din timpul Black Friday este responsabil in mod notoriu pentru blocarile magazinelor online sau pentru intarzierile de expediere a produselor. Din acest motiv, unii clienti prefera sa nu cumpere in aceasta perioada. In plus, clientii au mai putine optiuni, doar anumite categorii de produse fiind reduse.

Prezenta pe website a unei sectiuni „Vanzari si reduceri” iti va aduce numeroase beneficii, deoarece procesul de achizitie a clientilor incepe cu cresterea gradului de constientizare si interes, iar reducerile sunt o modalitate dovedita de a face exact acest lucru. Dar, in acelasi timp, va trebui sa fii pregatit pentru faptul ca numarul de vizitatori care acceseaza magazinul tau online simultan ar putea varia, prin urmare, este esential sa gasesti un web-hosting puternic, dedicat, si cu o caracteristica scalabila atunci cand este necesar.

Pe langa alegerea unor servere bune, exista diverse optimizari care pot fi aduse platformelor de comert electronic pentru a gestiona mai bine traficul crescut. Acestea implica insa lucrari de programare complexe, dar beneficiile lor isi vor dovedi valoarea pe termen lung.

Majoritatea consumatorilor folosesc smartphone-uri pentru a verifica oferte si pentru a plasa comenzi

Este deja bine stiut – clientii doresc sa cumpere cu usurinta, si pentru asta vor folosi gadgetul care le este mai accesibil – telefon, tableta, sau laptop. Drept urmare, ei se asteapta la experiente de cumparaturi facile. Comerciantii trebuie sa se prezinte in fata lor cu website-uri intuitive, care arata uimitor si functioneaza bine pe fiecare dispozitiv.

In acelasi timp, indiferent de dispozitivul pe care il folosesc, clientii trebuie sa gaseasca un proces de plata si formulare de logare simple si sigure. Cu siguranta nu vor petrece prea mult timp intr-un magazin online greoi si invechit, deoarece stiu ca o alta oferta de Black Friday ii asteapta in alta parte.

Peste 80% dintre consumatori prefera sa cumpere de la marci consacrate – motivele si cum ii poti invinge?

Primul motiv este simplu. Magazinele bine consacrate tind sa ofere informatii mai cuprinzatoare despre produse, un serviciu pentru clienti imbunatatit, preturi mai ieftine si mai multe optiuni de personalizare a experientelor de cumparaturi.

Dar asta nu inseamna ca noii veniti nu pot oferi aceleasi lucruri. Mai nou, exista o tendinta care arata ca cumparatorii cauta sa sustina marci autentice, unice. Asadar, conecteaza-te cu clientii tai, evidentiaza-ti unicitatea si autenticitatea si s-ar putea sa descoperi ca ai un avantaj in fata marilor retaileri.

Al doilea motiv este securitatea. Este binecunoscut faptul ca aceste evenimente de vanzari sunt cautate intens de hackeri. Avand in vedere trendul crescut de a face cumparaturi folosind datele stocate ale cardurilor, retailerii trebuie sa ia masurile de precautie adecvate. Desigur, unele platforme de comert electronic sunt mai sigure decat altele, dar recomandarea noastra este sa aveti intotdeauna magazinul online actualizat la cele mai recente versiuni, asigurandu-va ca sunt respectate cele mai bune practici de securitate de baza, cum ar fi certificatele SSL si o adresa URL unica de admin. In acelasi timp, asigurati-va ca cele mai bune optiuni de securitate disponibile pentru platforma voastra sunt implementate.

Produsele cu care lucram sunt cele mai bune din punct de vedere al securitatii. Magento, de exemplu, este bine cunoscut pentru patch-urile de securitate lansate frecvent. In plus, platforma accepta mai multe modalitati de imbunatatire a securitatii, cum ar fi configurarea autentificarii cu doi factori, schimbarea frecventa a cheii de criptare sau instalarea de extensii de securitate aditionale pentru a-i tine pe raufacatori departe.

Cum am ajutat Cupio sa experimenteze unul dintre cele mai bune evenimente de vanzari de Black Friday

Pregatirea website-ului Cupio pentru Black Friday din acest an a fost o sarcina asidua care a tinut echipa noastra ocupata pentru cea mai mare parte a toamnei.

Intelegand beneficiile personalizarii experientei de cumparaturi, Cupio ne-a cerut ajutorul in a integra magazinul online cu Aquarate.ai, o platforma extrem de complexa care utilizeaza inteligenta artificiala pentru a analiza comportamentul cumparatorilor si pentru a genera sugestii de produse conexe.

Echipa Clever++ a dezvoltat un modul care citeste datele colectate de Aqurate.ai si inlocuieste widget-urile native Produse conexe si Upsells din paginile produselor Magento, aratand in schimb produsele generate de informatiile furnizate prin API-ul Aquarate. In plus, produsele Cross-sell din cos sunt inlocuite cu articole furnizate de API-ul Aquarate.

A doua sarcina complexa a readus necesitatea implementarii modulului nostru personalizat care genereaza o pagina HTML statica ce nu foloseste nicio prelucrare PHP si MySQL. Aceasta este solutia noastra dovedita pentru a evita blocarea website-ului in timpul unei cresteri crescute a traficului.

Pagina contine resurse index.html, CSS, JavaScript si imagini. Produsele sunt selectate dintr-o anumita categorie (in cazul nostru /blackfriday) al carei id este transmis ca parametru catre comanda consolei care genereaza pagina. Deoarece nu exista procese MySQL sau PHP ce ruleaza in fundal, indiferent de traficul intens, aceasta pagina va functiona fara probleme in orice moment.

Cautarea are loc pe pagina, functioneaza prin JavaScript si ascunde sau afiseaza articolele de produs atunci cand un client le introduce in functia de cautare.

Anul acesta, Cupio au cerut un design proaspat, modern, cu un video promotional in locul bannerului principal, asa ca echipa noastra a lucrat sa adapteze pagina acestor cerinte.

Super Farm Land

Super Farm Land este colaboratorul nostru din zona B2B. In ultimul timp insa, diversificarea portofoliului, care cuprinde acum si articole pentru clientii individuali, i-a facut sa constientizeze beneficiul participarii la promotia de Black Friday din acest an. 

Echipa Clever++ a implementat modulul nostru Magento care genereaza pagini HTML statice, optimizate si comprimate pentru a gestiona mai bine traficul crescut.

Modulul a fost adaptat la cerintele clientului pentru platforma Magento. In acelasi timp, designul paginii a fost conceput pentru a se alinia brandului Super Farm Land.

De asemenea, am optimizat modulul nativ Full Page Cache al Magento folosind cache Varnish pentru front-end si cache Redis pentru sesiuni si partile de admin.

Daca vrei sa afli mai multe despre serviciile Clever++, te rugam sa ne vizitezi website-ul.